piątek, 9 stycznia 2015

Bananowe amarantuski

Po sukcesie ostatnich amarantusków (klik) dziś przyszła pora na kolejną wersję, tym razem z bananem. W dalszym ciągu są bez mąki, bez jajek i bez cukru.

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego 
  • 5 łyżeczek wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka kakao

Wykonanie:
Rozgniatamy banany widelcem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia składników. Formujemy kuleczki, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 min w temperaturze 180 stopni.

Znów szybko, pysznie i zdrowo :)

Kakao jest wyraźnie wyczuwalne w tych ciasteczkach i trochę niweluję słodki smak bananów. Jeśli więc albo nie przepadacie za kakao albo wolicie aby ciastka miały słodszy smak po prostu go nie dodawajcie. 

*wskazówka: banany naprawdę muszą być bardzo dojrzałe, aby łatwiej je było rozgnieść i żeby po prostu były słodsze; jeśli chcecie przyspieszyć ich dojrzewanie można zawinąć je w folii z jabłkiem











5 komentarzy:

  1. powinny wyjść chrupiące?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie nie... przez dodatek bananów są miękkie, a gdy dłużej poleżą robią się niestety lekko gumiaste

      Usuń
  2. Dzisiaj sprobuje! Uwielbiamy z mezem slodycze dlatego szukam zdrowej alternatywy;) Dziekujemy za ciekawe przepisy;)

    OdpowiedzUsuń