środa, 28 stycznia 2015

Bezglutenowe placuszki z jabłkiem

Kolejny prosty przepis na placuszki. Będą dobrym pomysłem na śniadanie albo przekąskę. Zrobicie je w dosłownie 10 minut. Do tej podstawowej bazy na ciasto możecie zamiast jabłek dodać rozgniecionego banana, albo garść suszonych owoców. Do tego kleks ze śmietany albo jogurtu naturalnego, ewentualnie ulubiona konfitura albo po prostu cukier puder i pyszna przekąska gotowa.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 duże jabłko
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru pudru  
  • pół łyżeczki cynamonu



Wykonanie:
1. Białka należy ubić z cukrem na pianę.
2. Do ubitych białek dodajemy starte na tarce jabłko oraz żółtka, cynamon, mąkę i mieszamy delikatnie.
3. Smażymy na odrobinie tłuszczu, najlepiej jeśli będzie to masło.





17 komentarzy:

  1. Ja mogę jeść gluten, ale chętnie bym ich spróbowała :)
    http://juliet-monroe.blogspot.com/2015/01/new-brushes.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszyscy mogą jeść gluten

      Usuń
  2. ja też mogę, ograniczam bo lżej się po prostu czuję ;) mąke pszenną też możesz użyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszą być pyszne i juz wiem co zjem jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślisz, że z ryżowej mąki też wyjdą ? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szczerze mówiąc nie robiłam ich nigdy z ryżową, ale powinny wyjść...mogą mieć trochę inną konsystencję...jak spróbujesz daj znać czy wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyjść, wyszły nie przypiekły się chyba tak jak z kukurydzianej, ale konsystencja i smak spoko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! Ważne, że się nie rozleciały z dodatkiem mąki ryżowej ;)

      Usuń
  7. Mniam... zjem już za dosłownie... 10 minut!

    OdpowiedzUsuń
  8. ubić same białka? czy całe jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak w przepisie ;) najpierw ubijamy białka a potem dodajemy żółtka

      Usuń
  9. Są ok ale 1,5 łyżki mąki to stanowczo za mało

    OdpowiedzUsuń