piątek, 23 stycznia 2015

Lekkostrawne danie, czyli makaron ryżowy z sosem pomidorowo - paprykowo - pieczarkowym

Ostatnio coraz głośniej jest o makaronie ryżowym. Jedząc od jakiegoś czasu makarony bezglutenowe postanowiłam sprawdzić, czy faktycznie jest się czym zachwycać i czy na tyle mnie urzeknie jego smak, że włączę go na stałe do swojego jadłospisu.
Plusem jest czas przygotowania. Nie trzeba go gotować, stać nad nim, mieszać i uważać żeby nie wykipiał. Wystarczy zalać go wrzątkiem, przykryć pokrywką i po trzech minutach jest gotowy. Jeśli chodzi o smak, nie ma swojego specyficznego, bez dodatków nie smakuje niczym, wygląda jak długie, białe, półprzezroczyste, ciągnące się nitki.
Ma jednak tą wspaniałą cechę, że doskonale absorbuje smak sosów, czy innych dodatków z którymi go podacie. No i najważniejsze dla mnie - jest lekkostrawny, bezglutenowy, bez cholesterolu i tłuszczów, zdrowy.
Przygotowałam do niego prosty sos, taką potrawkę warzywną i przyznam, że wyszło całkiem smaczne danie. Mogę też z całą pewnością powiedzieć, że będę po niego sięgać częściej.

Składniki na sos:
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • kilka pieczarek
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz, bazylia, oregano,papryka ostra
Wykonanie:
Na odrobinie oleju należy podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy będzie zeszklona dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu, aż odparuje z nich cała woda. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Kiedy wszystko będzie miękkie, na sam koniec dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy chwilkę wszystko na wolnym ogniu i gotowe.



3 komentarze:

  1. Dziwne, jestem na diecie lekkostrawnej od jakiegoś czasu ze względu na moje problemy z układem pokarmowym. Kończyłam nawet kursy dietetyki i przeczytałam kilka książek by się wyedukować skoro dotyka mnie sprawa. Z tego co mi wiadomo cebula, grzyby i papryka w skórce, do tego lekko podsmażane to raczej pozycja z czarnej listy osób, które musza być na diecie lekkostrawnej. To samo dotyczy ostrej papryki, soli i pieprzu. Z tego co jest w przepisie tylko pomidory (o ile bez skórki) i makaron są lekkostrawne, nawet oregano i bazylię można spożywać w niewielkich ilościach jak się jest na diecie lekkostrawnej. Przepis fajny, ale powinnaś wykreślić słowo "lekkostrawnie" w tytule i opisie (nie chodzi mi o makaron, lecz o sos). Pomysł i przepis super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, mylące dla osób na diecie lekkostrawnej, które szukają przepisów w necie. Zmień tytuł na dietetyczne, bo lekkostrawne to nie jest.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie CIĘŻKOSTRAWNE :(

    OdpowiedzUsuń