niedziela, 11 stycznia 2015

Płatki ryżowe na mleku z bakaliami

Płatki ryżowe to produkt otrzymany z ziaren ryżu poddanych działaniu pary wodnej, a następnie prasowaniu. Dzięki temu płatki charakteryzują się krótkim czasem przygotowania, nie tracąc przy tym swoich wartości odżywczych. Mają niską zawartość tłuszczu i wiele wartościowych składników odżywczych. Nadają się i dla dzieci i osób starszych, ze schorzeniami układu pokarmowego. Są bezglutenowe i stanowią dobrą alternatywę dla jaglanki i owsianki. 
Sposób przygotowania jest szybki i prosty.

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka płatków ryżowych błyskawicznych
  • kilka śliwek suszonych i daktyli
  • garść rodzynek
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko, kiedy będzie gorące wsypujemy płatki, zmniejszamy ogień i gotujemy nie więcej niż 5 minut. Na koniec wrzucamy pokrojone owoce suszone i gotowe :)

Ja użyłam płatków błyskawicznych z ziaren białego ryżu. Jeśli chcecie aby miały jeszcze więcej wartościowych składników możecie wybrać płatki z ziaren ryżu brązowego bo też takie widziałam na półkach sklepowych.  Oczywiście najlepiej byłoby wybrać nie błyskawiczne tylko w takich papierowych opakowaniach, które dłużej się gotują, ale jeśli liczy się dla Was rano każda minuta wybór błyskawicznych zły nie będzie :) Tak jak napisałam wyżej podczas gotowania nie tracą swoich wartości odżywczych.

Dzięki dodaniu daktyli będą naturalnie słodkie, ale zawsze możecie dodać jeszcze łyżeczkę miodu.




3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo ciekawie :):) Bardzo dawno już nie jadłam płatków ryżowych, przypomniałaś mi o nich ;) Kiedyś zawsze je jadłam z dodatkiem żurawiny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jestem trochę zdziwiona szczerze mówiąc bo naprawdę przygotowanie ich zajmuje chwilę a są dobre, nie wiem czy nie będę ich robić częsciej niż jaglanki :) z żurawiną też muszą być ciekawe w smaku, kiedyś też wypróbuje taką wersje, dziś akurat nie miałam :)

      Usuń