niedziela, 4 stycznia 2015

Placek drożdżowy z kruszonką


Smak dzieciństwa - ciasto drożdżowe przepisu babci. 
 Składnik obowiązkowy - kruszonka ;)





Składniki - ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 13 dag margaryny
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • cukier waniliowy

Składniki - kruszonka:
  • 5 dag margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki mąki

Przygotowanie:
1. Rozkruszyć drożdże, zalać połową letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypać mąkę i wlać wyrośnięty rozczyn.
3. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki i wyrabiać ciasto, dolewając resztę ciepłego mleka.
4. Kiedy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodać roztopioną margarynę i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Pozostawić do wyrośnięcia.



5. Przygotować kruszonkę siekając wszystkie składniki  na nią przeznaczone i schłodzić w lodówce.
6. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą  posypać kawałkami kruszonki. Odstawić na chwilę, aby jeszcze podrosło.


7. Piec około 60 minut w piekarniki rozgrzanym do 180 - 190 stopni. Po mniej więcej 40 minut pieczenia warto przykryć ciasto pergaminem, tak aby kruszonka za bardzo się nie spiekła.



Ciasto powinno przed krojeniem ostygnąć, aby nie opadło, ale szczerze mówiąc najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ;)

Jeśli ciasto wytrwa kilka dni może się zrobić bardziej suche, wtedy warto przeciąć je i przełożyć ulubioną konfiturą albo wysmażonymi jabłkami. 

2 komentarze: