piątek, 16 stycznia 2015

Quiche z camembertem i żurawiną

Dziś propozycja bardziej wytrawna i choć nazwa na początku brzmi  obco okazuje się, że to nasza zwyczajna tarta :) Nazwa Quiche i Tarta dotyczą placków zalanych masą śmietanowo-jajeczną i są można powiedzieć równoznaczne. Natomiast placek bez masy śmietanowo-jajecznej będzie "tylko" i wyłącznie tartą. Ale nie nazwa jest tu najważniejsza a smak, który uwierzcie mi jest wyśmienity.

Składniki na ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120g masła 
  • 2 jaja i 1 żółtko

Wykonanie:
W misce należy wymieszać mąkę  z solą. Następnie dodać masło i zagniatać - ciasto będzie konsystencją przypominać kruszonkę. Na koniec dodajemy jaja i zagniatamy szybko do uzyskania jednolitej masy. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po upływie godziny ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim cienko blachę posmarowaną masłem. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Foremkę z ciastem najpierw pieczemy bez nadzienia - przykrywamy ciasto pergaminem i wysypujemy na nie fasolę, co spowoduje, że ciasto nie wyrośnie i nie złapie koloru. Po 10-15 minutach wyciągamy z piekarnika i przygotowujemy nadzienie.

Składniki na nadzienie:
  • 1 opakowanie sera camembert
  • 3 jaja
  • 250 g gęstej kwaśnej śmietany
  • garść żurawiny
  • pieprz, zioła prowansalskie, kolendra lub inne przyprawy

Ser kroimy w paseczki i układamy na dnie podpieczonej tarty. Jaja ze śmietaną mieszamy, doprawiamy i wlewamy do formy. Na koniec posypujemy żurawiną. Pieczemy w dalszym ciągu w 180 stopniach przez około 35-40 minut, aż się zarumieni i zetnie masa śmietanowo-jajeczna.
Można jeść i na ciepło i na zimno, najlepiej w towarzystwie ulubionej sałaty.
Jeśli nie lubicie sera camembert polecam użyć innego, albo zupełnie innych dodatków pod masę, ponieważ tarta przez ser brie ma specyficzny smak.





6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo ciekawie i apetycznie ;) Nigdy czegoś nie jadłam i dla mnie chyba by było to za tłuste, ale chętnie bym spróbowała trochę :P

    OdpowiedzUsuń
  2. do małokalorycznych dań tej tarty zaliczyć nie można to fakt :) ale mały kawałek raz na jakiś czas nie zaszkodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chodzi mi o kalorie, bo wcale ich nie ograniczam, tylko o tłuszcz - mnie takie tłuste rzeczy bardzo szybko zapychają, przez co zjem kawałek i mam wstręt do dalszej konsumpcji :P

      Usuń
  3. Uwielbiam to połączenie smaków! Dzisiaj zrobię. Jestem pewna, że wyjdzie pyszna. Super przepis! Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta wyszła super. Muszę ją jeszcze kiedyś powtórzyć, ale w głębszej foremce, żeby było więcej nadzienia :)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że Ci wyszło i smakowało! :) Pozdrawiam

      Usuń