piątek, 2 stycznia 2015

Rolada biszkoptowa z jabłkami






 Składniki na biszkopt:
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przegotowanej, zimnej wody


Przygotowanie:
1. Białka należy ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż będą szkliste (wyglądem masa powinna wyglądać jak na bezę).
2. Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
3. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ale to już mieszamy delikatnie łyżką, aby nie utracić puszystości i łyżkę przegotowanej wody - dzięki temu biszkopt będzie elastyczny i łatwiejszy do zwijania.

4. Masę należy wylać na standardową blaszkę. Ciasto musi być równomiernie i cienko rozłożone.

5. Pieczemy w piekarniku, temperatura 180 stopni przez 20 - 25 min.



Składniki na masę jabłkową:
  • 6 jabłek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej lub pomarańczowej 

Jabłka należy obrać, zetrzeć na tarce i wysmażyć w garnku . W trakcie wysmażania dodajemy cukier z cynamonem. Kiedy jabłka już będą uprażone wsypujemy galaretkę - dzięki temu masa będzie bardziej "zwarta"/"ścięta" i nie wyleje się podczas zwijania rolady.

Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarniku należy przełożyć na wilgotną, czystą ściereczkę - ułatwi to zwijanie rolady.
Teraz wystarczy nałożyć jabłka zostawiając z jednej strony wolny margines ciasta.

Zwiniętą roladę dobrze jest owinąć np. folią tak aby się nie "rozjeżdżała" i zachowała ładny kształt i włożyć do lodówki albo na całą noc, albo przynajmniej na kilka godzin.





6 komentarzy:

  1. Zaciekawił mnie ten przepis na roladę :) piekłam wczoraj i faktycznie rolada wychodzi delikatna a przez dodanie galaretki jabłka maja lekko kwaśny posmak. Na pewno ją jeszcze nieraz powtórzę. Blog wydaje się ciekawy choć jeszcze malo bogaty w przepisy. Z niecierpliwością czekam na kolejne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu :)
      Dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale zamierzam sukcesywnie dodawać kolejny przepisy.
      Zapraszam :)

      Usuń
  2. Mniam, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jeszcze lepiej smakuje ;) Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
  3. Jutro spróbuje zrobić biszkopt, ale nadzienie będzie inne, wykorzystam swój absolutnie wyśmienity przepis na przepyszny krem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie poznam ten przepis na krem ;)

      Usuń