niedziela, 8 lutego 2015

Bezglutenowe placuszki z twarogiem i bananem

Placuszkowego szaleństwa ciąg dalszy :)
Kiedyś będąc na diecie Dukana jadłam czysto proteinowe placuszki twarogowe. Dziś to już przeszłość, ale postanowiłam zrobić odrobinę podobne placuszki z twarogiem, z tym że z bardziej urozmaiconym składem. Przeglądając przepisy natrafiłam na ten przepis, który stał się moją inspiracją. Po małych modyfikacjach wyszły pyszne placuszki/racuszki idealne na śniadanie bądź przekąskę. W przeciwieństwie do blinów gryczanych smakują równie wyśmienicie na zimno przez co są doskonałe na drugie śniadanie w szkole/na uczelni/w pracy.


Zachęcam Was do wypróbowania.
Z poniższych proporcji wyszło 16 sztuk.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka kefiru/maślanki
  • 1 jajo
  • 1 dojrzały banan
  • 100g twarogu (u mnie chudy, ale to w zasadzie bez znaczenia)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:
1. Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy twaróg, kefir, miód, cynamon, jajo i mieszamy do w miarę jednolitej masy.
2. Dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
3. Smażymy najlepiej na patelni teflonowej bez tłuszczu, albo z dodatkiem masła. Jeden placuszek - jedna łyżka ciasta.

Gotowe!



Ale Pyszota! ;)

10 komentarzy:

  1. w sumie to bardzo bogate w składniki placuszki-jak dla mnie bomba:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy zamiast maki ryzowej można uzyc jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale czasem mąka jaglana daje trochę gorzkawy posmak... robiłam raz z mąką jaglaną i właśnie do końca nie byłam zadowolona, dlatego teraz robię z ryżową :) z tym, że to też nie jest reguła - możesz spróbować, na konsystencję placuszków nie będzie to miało wpływu :)

      Usuń
    2. ok spróbuje a jak nie będą takie dobre to kupie ryżową :) to jutro pyszne śniadanko:)

      Usuń
    3. daj znać jak wyszły i czy Ci smakowały ;)

      Usuń
    4. są bardzo dobre,nie tak puszyste jak Twoje ale może to kwestia smażenia bez tłuszczu :) ja smażyłam na zupełnie suchej patelni,bardzo dobre na śniadanko i pewnie na przegryzkę na resztę dnia ,dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  3. Zrobione zjedzone i na śniadanie jeszcze zostało jak to znajomy powiediał gniotki ale wciągające gniotki o smaku bananowo miodowo cynamonowym :D Pyszotka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "gniotki"? :D mam nadzieję, że dopiero jak ostygły, a nie ogólnie :P super, że Ci smakowały :)

      Usuń
  4. robiłam ostatnio na śniadanie - sa genialne, na pewno nie raz jeszcze je powtórzę :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń