sobota, 14 marca 2015

Ciasteczka gryczane

Ciasteczka te są totalną improwizacją.  Są zdrowe i wartościowe, ale mają specyficzny posmak. Nie należą też do słodkich dlatego zdaje sobie sprawę z tego, że nie wszystkim przypadną do gustu. Ewentualnie można dodać trochę miodu naturalnego, a wtedy gryczany smak zostanie trochę zniwelowany.

Składniki:
  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajo
  • 2 czubate łyżki siemienia lnianego
  • garść słonecznika
  • garść rodzynek



Przygotowanie:
1. Płatki, słonecznik, rodzynki i siemię zalewamy w misce wodą, aby całość napęczniała. Wody tyle ile potrzeba do sklejenia się masy.
2. Po mniej więcej pół godzinie wbijamy do masy jajo, wsypujemy mąkę i mieszamy całość. Masa nie będzie bardzo zbita, może się rozwalać. Do formowania ciasteczek warto zwilżyć dłonie wodą.
3. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 30 -35 minut.

2 komentarze:

  1. bardzo fajne ciasteczka! jestem fanką gryki więc chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank you for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting for
    your further write ups thank you once again.

    my webpage; Kamera

    OdpowiedzUsuń