niedziela, 1 marca 2015

Muffiny jogurtowe

Muffiny jogurtowe - niby takie proste a bardzo pyszne. Dzięki dodaniu zamiast mleka jogurtu naturalnego mają według mnie trochę delikatniejszy posmak oraz są bardziej puszyste i wilgotne. Użyłam do ich przygotowania mąki jaglanej...jeśli akurat nie macie takiej pod ręką, można zmielić kaszę jaglaną w młynku do kawy. Ewentualnie zawsze możecie użyć mąki pszennej. Ważne, aby ciasto miało dosyć gęstą konsystencję, ale żeby jednocześnie swobodnie "spływało" z łyżki przy nakładaniu do foremek).

Są też pierwszym moim wypiekiem z użyciem ksylitolu (jest to biała krystaliczna substancja, która wygląda i smakuje jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier i jest równie słodka, daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwaśny jak cukier) zamiast cukru kryształu, który staram się ograniczać. Do tej pory odstawiłam zupełnie słodzenie herbaty, kawy, nie pijam słodzonych napojów itd. Rezygnacja z używania białego cukru do wypieków będzie więc kolejnym etapem "odcukrzania".



Składniki:
  • 75g masła
  • 160g mąki jaglanej
  • 2 jaja
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 łyżek ksylitolu albo innego "słodzidła"
  • szczypta soli

Wykonanie:
Jaja należy wymieszać ze schłodzonym, roztopionym masłem. W osobnej misce mieszamy pozostałe suche składniki, a następnie wlewamy do nich jaja z masłem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ciasto do foremek (3/4 wysokości) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 - 25 minut (do zrumienienia). Jeszcze ciepłe można posypać cukrem pudrem i gotowe.
Z podanych proporcji wychodzi 12 muffinów.



Ale Pyszota!

3 komentarze:

  1. uwielbiam muffiny <3 a w wersji bez glutenu...idealne! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. mi wyszły bardzoo suche :( ale i tak pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może ciasto miało zbyt gęstą konsystencję? wtedy można dać więcej jogurtu :) albo może trochę za długo piekłaś...

      Usuń