sobota, 18 kwietnia 2015

Krem jaglany twarogowo - bananowy z musem z kiwi

Z racji tego, że uwielbiam kaszę jaglaną postanowiłam tworzyć z niej w najbliższym czasie i testować różne wersje kremów. Poprzednim razem był to krem budyniowy z kaszy jaglanej, a dziś wersja jaglanki bananowo - twarogowej. Połączenie twarogu z bananem sprawdziło się kiedyś w bezglutenowych placuszkach z twarogiem, a że kasza jaglana ma dość neutralny smak wyszło całkiem smacznie. Krem ma dość gęstą konsystencję więc trzeba go nakładać kiedy jest jeszcze ciepły, zaraz po zblendowaniu i warto przełożyć go dla przełamania smaku i konsystencji musem z owoców. W mojej wersji jest to kiwi i dla kwaskowatości i pięknego zielonego koloru, ale równie dobrze mogą to być truskawki, maliny (teraz mrożone) albo np. borówki. Jeżeli nie przepadacie za twarogiem albo nie możecie go jeść można go pominąć i zrobić wersję tylko bananową :)



Składniki (2 porcje):
  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1 duży banan
  • 100g twarogu (u mnie chudy)
  • 2 sztuki kiwi
  • żurawina do posypania

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną należy przepłukać wodą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki i gotować w wodzie do jej wchłonięcia.
2. Po ugotowaniu blendujemy ją z bananem i twarogiem.
3. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy cynamon i miód i jeszcze raz miksujemy.
4. Kiwi (bądź dowolny, inny owoc) miksujemy na miazgę.
5. Układamy warstwami w wysokiej szklance/pucharku/miseczce. Kolejność warstw i ich grubość jest całkowicie dowolna - rzecz gustu.
6. Na wierchu posypujemy żurawiną, albo rodzynkami, można zetrzeć czekoladę.

Jeść można i lekko ciepły zaraz po nałożeniu, ale po schłodzeniu w lodówce też smakuje pysznie ;)

Ale Pyszota!

2 komentarze:

  1. Polecamy festiwal Apetyt na Miasto! Super cena, w której wyjątkowo można spróbować aż 3 dań w wybranej restauracji. To nie lada gratka dla smakoszy, wielbicieli restauracji, kucharzy i wszystkich, którzy po prostu uwielbiają jeść! Od 20 do 26 kwietnia startuje festiwal Apetyt na Miasto, na którym w wybranych lokalach w Polsce, będzie można spróbować wyjątkowych dań w atrakcyjnej cenie 39zł. Bilety na www.apetytnamiasto.pl, Więcej na FB https://www.facebook.com/apetytnamiasto Zapraszamy i polecamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jaglane kremy, ale z kiwi nigdy nie jadłam i chyba muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń