wtorek, 14 kwietnia 2015

Muffiny amarantusowe

Muffiny amarantusowe są doskonałym pomysłem na przekąskę w ciągu dnia. Nie dość, że szybkie w wykonaniu to zdrowe i wartościowe. Całość przygotowania zajmie Wam 20 minut (z pieczeniem włącznie oczywiście). Można je dowolnie modyfikować i dodać inne bakalie uzyskując smak najbardziej odpowiadający Waszemu podniebieniu.


 
Składniki (8 sztuk):
  • 2 jaja
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • garść rodzynek
  • garść słonecznika
  • 1 łyżka ksylitolu (można zastąpić miodem lub zwykłym cukrem)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej*
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Jajka roztrzepać widelcem ze słodzidłem, sodą i szczyptą soli. Następnie dodać amarantus, rodzynki, słonecznik i cynamon. Powstała masa powinna być dosyć gęsta. Aby lepiej nakładało się ją do foremek warto jest pomoczyć łyżkę w zimnej wodzie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

*dodatek sody jest opcjonalny, muffiny i tak wyrosną dzięki masie jajecznej, soda tylko i wyłącznie spotęguje ten efekt


Ale Pyszota!

3 komentarze:

  1. uwielbiam amarantus ekspandowany w wypiekach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest świetny. Muffiny robi się dosłownie w 3 minuty. Masa miała idealną konsystencję. Można dodawać, co się chce. Na pewno wrócę do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam i są pyszne moje dziecko się nimi zajada dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń