poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Pani Walewska (Pychotka) w wesji z kremem jaglanym

Ostatnio u mnie w domu królowało na stole ciasto znane pod nazwą Pani Walewska bądź też Pychotka. Na pewno kiedyś mieliście okazję je wypróbować więc wiecie, że jest dobre, nawet mogę powiedzieć pyszne ;) Nie byłabym jednak sobą gdybym nie spróbowała go zrobić w wersji trochę innej, niestandardowej. Tak więc wzorując się na tradycyjnym przepisie można zastąpić mąkę pszenną - jaglaną a krem zrobić z mojej ulubionej kaszy jaglanej. Obawiałam się trochę jak wyjdzie beza z użyciem ksylitolu zamiast cukru, ale wyszła. Jest trochę mniej krucha niż zwykle, być może też dlatego, że zapomniałam dodać odrobinę octu, ale tragedii nie było ;)
Wyszło smacznie i trochę zdrowiej tak więc eksperyment mogę zaliczyć do udanych :)


Składniki na ciasto:
  • 6 żółtek
  • 200g masła
  • 3 szklanki mąki jaglanej
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki ksylitolu
Składniki na krem:
  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • laska wanilii
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
Dodatkowo:
  • 100g płatków migdałowych
  • 1 słoik dżemu wiśniowego/porzeczkowego
 Przygotowanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia i ksylitol przesiewamy, następnie dodajemy zimne masło i żółtka i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Może się okazać zbyt sypkie i trudne do zagniecenia - wtedy dodajemy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany.
2. Ciasto dzielimy na dwie części i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
3. Przygotowujemy bezę - ubijamy białka na sztywno dodając stopniowo ksylitol. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką.
4. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście wykładamy pół słoiczka dżemu, na dżem nakładamy połowę masy bezowej, posypujemy połową płatków migdałowych i pieczemy przez około 35 - 40 minut w temperaturze 175 stopni. Identycznie robimy z drugą połową ciasta.
5. Krem: szklankę kaszy dokładnie płukamy i gotujemy w dwóch i pół szklanki wody z przekrojoną na pół laską wanilii do wchłonięcia całego płynu. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dodajemy do kaszy miód, wiórki kokosowe oraz mleko i blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
6. Po upieczeniu studzimy dwa ciasta i następnie na jeden z nich wykładamy krem jaglany i przykrywamy drugim.
7. Ciasto musi się schłodzić w lodówce kilka godzin.

AlePyszota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz