piątek, 10 kwietnia 2015

Tartaletki z kremem budyniowym z kaszy jaglanej

Tartę na spodzie z herbatników z masą śmietanową znają i jedli chyba wszyscy. Ja też i szczerze mówiąc bardzo mi smakuje, można jednak zrobić coś mniej kalorycznego i zdrowszego :)


Spód ze słonecznika i daktyli jest moim ostatnim odkryciem i na pewno jeszcze nie raz go wykorzystam, za każdym razem z innymi dodatkami. Jeśli chodzi o krem chciałam początkowo ugotować kaszę jaglaną na mleku i zblendować później z bananem. Powstałaby identyczna masa jak do pralinek Rafaello a ponieważ nie chciałam się powtarzać masą jest coś na wzór budyniu. Ale czy budyń z kaszy jaglanej jest w ogóle możliwy do zrobienia? Oczywiście, że jest a dowód na to macie poniżej ;)

Składniki na spód:
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • szczypta soli
Składniki na krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki zmielonej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • szczypta cynamonu
  • ziarenka wanilii

Przygotowanie:
1. Daktyle należy namoczyć w gorącej wodzie przez około godzinę i następnie zmiksować ze słonecznikiem, wiórkami i szczyptą soli. Słonecznik nie musi być całkowicie sproszkowany, mogą zostać pojedyncze, całe ziarenka.
2. Powstałą masę nakładamy na foremki dokładnie uciskając spód i brzegi. Chowamy do lodówki.
3. Mleko podgrzewamy z cynamonem, wanilią i wiórkami.
4. Kaszę jaglaną mielimy na mąkę i wsypujemy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Mieszać należy energicznie najlepiej trzepaczką, aż masa zgęstnieje i będzie konsystencją przypominać budyń.
4. Nakładamy jeszcze ciepłą masę na schłodzone tartaletki i ponownie chowamy do lodówki do zastygnięcia.

Podane składniki są na dwie tartaletki.

Ale Pyszota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz