sobota, 9 maja 2015

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

Maj jest najpiękniejszym miesiącem, w którym wszystko pięknie kwitnie i pojawiają się pierwsze sezonowe owoce i warzywa. Uwielbiam rabarbar i jego kwaskowy posmak. Idealnie nadaje się do ciast. Warto już teraz pomyśleć o tym, aby zamrozić sobie kilka porcji na czas jesienno-zimowy. Pomysł na dzisiejszy wypiek jest prosty, każdemu wyjdzie. Lubię ciasta jogurtowe ze względu na ich wilgotność - świetnie komponują się z owocami. Standardowo wprowadziłam kilka modyfikacji, aby choć trochę go odchudzić i upiec w takiej wersji jaką najbardziej lubię. Zachęcam Was do wypróbowania! :)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 3 jajka
  • 1 duży jogurt naturalny (370g)
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki ksylitolu/cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 lasek rabarbaru

Przygotowanie:
1. Jajka i ksylitol/cukier ubijamy do uzyskania delikatnej piany. Dodajemy olej oraz jogurt i mieszamy do połączenia składników.
2. W osobnej misce mieszamy suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, cynamon). Do ubitej masy dodajemy powoli suche składniki mieszając łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Powstałą masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Posypujemy na wierzchu umytym i pokrojonym w drobną kostkę rabarbarem. Lekko dociskamy.
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 45 minut do tzw. "suchego patyczka".
6. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.




Ale Pyszota!

6 komentarzy:

  1. Super przepis. Moge prosic wymiary blaszki:-)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaką inną mąką można zastąpić jaglaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pszenną :) można połączyć kukurydzianą z pszenną a nawet zrobić z samej mąki pszennej... przepis podstawowy jest na bazie samej mąki pszennej więc na pewno wyjdzie :)

      Usuń
  3. dzisiaj zrobiłam takie ciasto, ale na blaszce :) zastanawiam się jedynie dlaczego wszystkie owoce zniknęły mi w cieście tj. nie ma ich na górze, mam gładką powierzchnię... :/

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm nie mam pojęcia...nigdy mi się to nie przytrafiło, zresztą jak widać na zdjęciu większość rabarbaru została na górze...a smakowało? :)

    OdpowiedzUsuń