niedziela, 17 maja 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z kruszonką - klasyka, tradycja i smak dzieciństwa. Z dodatkiem rabarbaru, na który mamy aktualnie sezon wychodzi coś prze-przysznego ;) Przepis jest tradycyjny, bez żadnych modyfikacji. Może i odbiega od tego co zazwyczaj piekę, ale czasami można a nawet trzeba zjeść coś "normalnego", coś co wiele z nas pamięta z dawnych lat. 



Składniki na ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 13 dag masła
  • 4 jaja
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • cukier waniliowy
Składniki na kruszonkę:
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
Dodatkowo: rabarbar - 15 - 20 lasek

Przygotowanie:
1. Rozkruszyć drożdże, zalać połową letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypać mąkę i wlać wyrośnięty rozczyn.
3. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki i wyrabiać ciasto, dolewając resztę ciepłego mleka.
4. Kiedy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodać roztopione masło i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Następnie dodać 3/4 pokrojonego rabarbaru - zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia.
5. Przygotować kruszonkę siekając wszystkie składniki  na nią przeznaczone i schłodzić w lodówce.
6. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą  posypać pozostałym rabarbarem i kawałkami kruszonki. Odstawić na chwilę, aby jeszcze podrosło.
7. Piec około 60 minut w piekarniki rozgrzanym do 180 - 190 stopni. Po mniej więcej 40 minut pieczenia warto przykryć ciasto pergaminem, tak aby kruszonka za bardzo się nie spiekła.


Ale Pyszota!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe i rabarbar, więc takie ciasto dla mnie brzmi i wygląda idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń