poniedziałek, 25 maja 2015

Ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia

Królowa kasz w formie ciasta na zimno? A dlaczego nie? :) 
Wyglądem przypomina sernik na zimno, ale różnica jest taka, że jest o wiele zdrowsze i ...pyszne. Nie będę pisać po raz kolejny o właściwościach i uniwersalności kaszy jaglanej bo już o tym zapewne wiecie.
Poza tym, że ciasto jest zdrowsze od tradycyjnych jest też lekkie, aksamitne i na pewno po zjedzeniu kawałka... albo dwóch nie będziecie mieć wyrzutów sumienia.
Ciasto, które Wam prezentuje smakuje zarówno mnie, jak i osobom oddanym "normalnym" deserom. Poniższa wersja jest moim drugim podejściem...pierwsze wyszło zbyt rzadkie - to jest prawie idealne....prawie bo ideałów podobno nie ma ;)
Jeśli macie dostęp do świeżych truskawek, czy też chcecie dodać do galaretki owoce mrożone albo z puszki - jak najbardziej można :)




Składniki:
  • 1,75 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek ksylitolu/cukru
  • 70g wiórków kokosowych
  • laska wanilii
  • mały kubek (180g) jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 galaretki malinowe

Przygotowanie:
1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody, galaretki malinowe w dwóch szklankach i odstawiamy do wystudzenia.
2. Kaszę jaglaną płukamy pod wodą, przelewamy wrzątkiem i jeszcze raz płukamy pod bieżącą wodą aby pozbyć się goryczki.
3. Gotujemy kaszę w trzech szklankach mleka i jednej szklance wody wraz z ksylitolem/cukrem oraz wanilią do wchłonięcia całego płynu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
4. Gdy kasza będzie chłodna blendujemy ją na gładką masę z dodatkiem jogurtu i wiórków kokosowych. Masa będzie gęsta, ale to dobrze...tak ma być :)
5. Gdy cytrynowa galaretka będzie prawie stężona wlewamy ją do kaszy i miksujemy dokładnie a następnie przelewamy do foremki i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
6. W momencie kiedy galaretka malinowa będzie się robić bardzo gęsta wlewamy ją na masę i w dalszym ciągu chłodzimy w lodówce.
7. Po przynajmniej kilku godzinach, a najlepiej na drugi dzień ciasto jest gotowe.


Ale Pyszota!

19 komentarzy:

  1. Swietny przepis,poniewaz z kasza jaglana:-P. Uwielbiam takie slodkosci na zimno:-). Pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny sposób na kaszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis. A kaszę nie płukamy tylko płuczemy. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis brzmi super i w weekend chciałabym spróbować :) mam tylko pytanko - co mogłabym dodać do kaszy zamiast cytrynowej galaretki? Sama żelatyna mogłaby być? Jeśli tak to jesteś w stanie powiedzieć ile? Z góry dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zamiast galaretki dodać żelatyne :) ale nie robiłam takiej wersji więc nie jestem w stanie Ci powiedzieć ile jej powinnaś dodać...intuicyjnie dodałabym trzy łyżeczki, ale to tylko moje przypuszczenia

      Usuń
  5. Mozna pominąc jogurt albo ewent. czyms go zastąpić ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jogurt dodałam po to aby troszkę rozrzedzić masę bo sama kasza jaglana po ugotowaniu była dość zbita...jeśli nie chcesz dodać nabiału możesz dodać dosłownie 1/4 szklanki mleka roślinnego albo jeszcze lepiej jak dodać do kaszy więcej galaretki, np 2 rozpuszczone w niecałycdwólch szklankach wody

      Usuń
    2. Super, dzięki :)

      Usuń
  6. hej! na jak dużą forme jest to ciasto bo własnie robię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czym można zastąpić laske wanilii ?

    OdpowiedzUsuń
  8. możesz całkiem pominąć albo ewentualnie dodać odrobinę olejku waniliowego...ostatecznie trochę cukru waniliowego, albo najczęściej spotykanego wanilinowego... jednak wg mnie jak nie masz laski wanilii po prostu ją pomiń :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jestem wege- galaretka odpada- jakie owoce będą najlepsze? Maliny?czy będzie za mdło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmiksuj maliny albo truskawki i zrób galaretkę sama z użyciem agaru ;)

      Usuń
  10. Czy można pominąć lub czymś zastąpić wiórki kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy może być wieksza średnica,ponieważ nie mam mniejszej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dużo większa? przy tych proporcjach ciasto może Ci wyjść nazwijmy to "płaskie", cienkie...ewentualnie możesz zwiększyć proporcje x1,5 albo x2 :)

      Usuń