poniedziałek, 11 maja 2015

Rolada bezglutenowa z kremem z kaszy jaglanej

Kolejna wersja rolady, tym razem całkowicie bezglutenowa i w wersji z kremem z kaszy jaglanej. Jak już wielokrotnie pisałam kaszę jaglaną uwielbiam między innymi za jej uniwersalność i zdrowotne właściwości. Jeśli choć raz przygotujecie z niej krem albo budyń, jestem przekonana, że Wam posmakuje i na stałe wejdzie do Waszego jadłospisu. 


 Składniki na biszkopt:
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki ksylitolu/cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przegotowanej, zimnej wody 
Przygotowanie:
1. Białka należy ubić na sztywną pianę. Następnie dodać ksylitol/cukier i dalej ubijać, aż będą szkliste (wyglądem masa powinna wyglądać jak na bezę).
2. Do ubitych białek z ksylitolem/cukrem dodajemy żółtka wymieszane z kakao i dalej ubijamy.
3. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ale to już mieszamy delikatnie łyżką, aby nie utracić puszystości i łyżkę przegotowanej wody - dzięki temu biszkopt będzie elastyczny i łatwiejszy do zwijania.
4. Masę nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - ciasto musi być równomiernie i cienko rozłożone.
5. Pieczemy w piekarniku, temperatura 180 stopni przez 20 - 25 min.


Składniki na krem:
  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. Kaszę należy opłukać pod wodą i ugotować w mleku z dodatkiem ksylitolu/cukru do wchłonięcia całego płynu.
2. Jeszcze ciepłą blendujemy na gładką masę dodając wiórki kokosowe i około 1/4 szklanki mleka - tak aby masa była jednolita i konsystencja dała się bez problemu rozprowadzić na biszkopcie.
3. Następnie wykładamy masę na biszkopt, zwijamy w roladę, zawijamy w folię, aby utrzymać kształt i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. 

Ale Pyszota!



 

8 komentarzy:

  1. Studentko!!
    Wiórków nie wiórek ,dziewczyny nauczcie się odmiany słowa wiórki( bo to nie tylko Twój błąd )
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za wskazówkę... już poprawiam ;)

      Usuń
  2. Mniam, wygląda cudownie kremowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Mam tylko jedno pytanie,czy konsystencja kremu jest dosc gesta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zblendowana kasza będzie nawet bardzo gęsta, ale tak jak napisałam trzeba dodać tyle mleka aby masa łato dała się rozprowadzić na biszkopcie :)

      Usuń
  4. taka rolada musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysl I bardzo smacznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń