czwartek, 4 czerwca 2015

Biszkopt bezglutenowy ze śmietaną i truskawkami

Najprostszy  i najzwyklejszy biszkopt ze śmietaną i truskawkami...Niby takie proste i zwykłe a takie smaczne... Nie ma się za bardzo co rozpisywać...po prostu trzeba zrobić i zjeść :)
W mojej wersji biszkopt bezglutenowy. 




Składniki na biszkopt:
  • 2 jaja
  • 5 łyżek ksylitolu/cukru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej

Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dalej ubijając dodajemy ksylitol/cukier. Kolejno olej oraz żółtka. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, aby nie stracić puszystości. Ciasto przelewamy na blaszkę wysmarowaną olejem kokosowym/masłem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




Składniki na masę śmietanową:
  • śmietana kremówka 250 ml
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
Schłodzoną śmietankę ubijamy do zgęstnienia dodając pod koniec ksylitol/cukier i śmietan-fix.
Ubitą masę nakładamy na schłodzony biszkopt.
Wierz dekorujemy truskawkami.
Odstawiamy do schłodzenia.






Ale Pyszota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz