niedziela, 19 lipca 2015

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie bezglutenowym

Szarlotka z bitą śmietaną - klasyka. Nie znam chyba osoby, która choć raz w życiu nie jadła tego ciacha ;) W moim wykonaniu wersja na biszkopcie bezglutenowym. Możecie oczywiście użyć mąki pszennej i zrobić standardowy biszkopt. Efekt będzie równie rewelacyjny. Biszkopt nasiąka sokami z jabłek, dzięki czemu jest wilgotny i delikatny. Całość wręcz idealna ;)




Składniki na biszkopt:
  • 3 jaja
  • 5 łyżek ksylitolu/cukru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki jaglanej
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dalej ubijając dodajemy ksylitol/cukier. Kolejno olej oraz żółtka. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, aby nie stracić puszystości. Ciasto przelewamy na blaszkę (30x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Składniki na masę jabłkową:
  • 6 dużych jabłek
  • galaretka cytrynowa i brzoskwiniowa
  • 1 łyżka ksylitolu/cukru
 Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy w garnku o grubym dnie, tak aby się uprażyły. Dodajemy ksylitol/cukier oraz wsypujemy obie galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę wylewamy na upieczony biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia.



Na sam koniec ubijamy śmietanę kremówkę z ksylitolem/cukrem na sztywno. Dodajemy 2 śmietan-fixy. Na ostudzone ciasto nakładamy śmietanę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby całość stężała.



Ale Pyszota!

3 komentarze:

  1. Fajny przepis na szarlotke. Podoba mi sie,ze na bezglutenowym biszkopcie. Wiec przepis zapisuje. Pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award:
    http://kolorowyprzepisownik.blogspot.com/2015/07/liebster-blog-award-2015.html
    Zapraszam do zabawy-łańcuszka :)
    Pozdrawiam, Aneta (Kolorowy Przepisownik)

    OdpowiedzUsuń