piątek, 30 października 2015

Rogaliki drożdżowe z dżemem pomarańczowym

Są przepisy i wypieki, które pamiętamy z dzieciństwa i które kojarzą nam się z pięknymi, rodzinnymi chwilami. Takie przepisy nie zawsze warto modyfikować i od czasu do czasu można sobie pozwolić na chwilę przyjemności i zjedzenie czegoś słodkiego, glutenowego, kalorycznego. W związku z tym dzisiejszy dzień należy do rogalików z dżemem pomarańczowym autorstwa babci. Oczywiście można użyć innego smaku dżemu, powideł, sera białego a nawet czekolady - smak dopasujcie do swojego podniebienia ;)




Składniki:
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • słoiczek dżemu
  • jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy około 1 szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdże i mleko z mąką mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma dosypując mąki.
4. Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy dżem i zawijamy w rogalik.
5. Pozwijane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 - 20 minut.Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem.





Ale Pyszota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz