niedziela, 4 października 2015

Szarlotka z pianką i rodzynkami

Szarlotka - jak już kiedyś pisałam obok sernika moje ulubione ciasto. Jest na tyle uniwersalnym ciastem, że można ją przyrządzać na wiele sposobów, za każdym razem serwując gościom unikatowy i ciekawy smak. Ja mimo tego, że ostatnimi czasy wrzucam na bloga mniej przepisów, dalej aktywnie piekę i gotuję, a tematyka zdrowego odżywiania zupełnie mnie pochłonęła.  Dzisiejszy przepis nie jest stricte dietetyczny, ale niewątpliwie jest zdrowszą wersją tradycyjnej szarlotki i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :)




Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki (2 szklanki mąki jaglanej i 1 szklanka mąki ryżowej)
  • 3/4 szklanki ksylitolu/cukru
  • 250g zimnego masła
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:
  • 10 jabłek średniej wielkości
  • 9 łyżeczek ksylitolu/cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Dodatkowo: 1/4 szklanki ksylitolu/cukru (do ubicia bezy)


Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i następnie w cienkie kawałki. Wkładamy do garnka o grubym dnie i na małym oknie smażymy razem ze słodzidłem aż do rozpadnięcia. Dodajemy cynamon i rodzynki.
2. Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy ksylitol/cukier, masło oraz 3 żółtka i dwa całe jaja. Zagniatamy szybko ciasto.
3. Zagniecione ciasto dzielimy na pół. jedną część wałkujemy cienko i wykładamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.
4. Z białek ubijamy pianę dodając 1/4 szklanki ksylitolu/cukru.
5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, wykładamy uprażone jabłka. Na to nakładamy ubitą pianę z białek. Na wierch nakładamy rozwałkowaną drugą część ciasta (można ewentualnie powycinać paseczki i zrobić "szachownicę".
6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę (mnie w trakcie pieczenia wierch za bardzo się zarumienił dlatego można przykryć ewentualnie górę kawałkiem folii aluminiowej).
7. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

* w przypadku wersji z mąką pszenną, dodajemy jej tyle samo, czyli 3 szklanki; zmniejszamy ilość jaj - dodajemy 4 (3 żółtka i jedno całe)




Inne moje przepisy na szarlotki:


Ale Pyszota!

5 komentarzy:

  1. uwielbiam szarlotkę a ta wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka blacha musi byc prosze o wymiary?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blaszka tradycyjna, prostokątna 25X36cm

      Usuń
  3. jaki wymiar brytfanny?

    OdpowiedzUsuń
  4. upieklam dziisaj i jest ok :) bez rodzynek bo nie lubie;)fajny przepis

    OdpowiedzUsuń