niedziela, 29 listopada 2015

Karpatka z dwu-smakowym kremem

Jak byłam mała wydawało mi się, że zrobienie karpatki jest bardzo trudne, wręcz niemożliwe, bo niby jak uzyskać charakterystyczne dla niej wybrzuszenia? Jak się okazuje nie ma w tym żadnej wiedzy tajemnej, wystarczy zrobić ciasto zaparzane ;) Jeszcze nie wypróbowałam zdrowszej alternatywy tego ciasta, dlatego też w tym znajdziecie i mąkę pszenną i dość sporą ilość masła. Kiedyś na pewno zrobię wersję np. z kremem jaglanym i bezglutenowym ciastem, ale póki co zajadam się tym ;)



 Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • 5 jaj
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
Składniki na krem kakaowy:
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki ksylitolu/cukru
  • 1/2 kostki miękkiego masła
Składniki na krem waniliowy:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru 
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklani ksylitolu/cukru
  • 1/2 kostki miękkiego masła
Przygotowanie:
1. W rondelku trzeba zagotować wodę z masłem, dodawać stopniowo mąkę i na małym ogniu podgrzewać cały czas mieszając, dopóki masa nie zrobi się szklista i będzie łatwo odchodzić od ścianek rondla. Jeśli uzyskacie taki efekt - odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do zimnej masy dodajemy pojedynczo jaja miksując dokładnie. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
3. Blachę (tą którą wsuwamy całą do piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy ciasto i łyżką rozsmarowujemy je na całości (łyżkę warto zamoczyć w ciepłej wodzie - łatwiej będzie się rozprowadzać ciasto). Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Ważne, aby nie otwierać piekarnika, bo opadną wybrzuszenia. Po 20 minutach wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy ciasto w środku jeszcze na około 10 minut i dopiero potem wyciągamy na blat i zostawiamy do wystygnięcia.
4. W dwóch rondelkach gotujemy mleko ze słodzidłem i przygotowujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu - do kakaowego wsypujemy kakao.
5. Po ostygnięciu budyniów ubijamy masła mikserem na puch i stopniowo dodajemy budynie - do jednej miski waniliowy, do drugi kakaowy.
6. Przecinamy ciasto na dwie równe części. Nakładamy najpierw masę kakaową, następnie waniliową. Przykrywamy całość drugą częścią ciasta i wstawiamy do lodówki na całą noc, albo przynajmniej kilka godzin.
Całość można opruszyć cukrem pudrem.



Ale Pyszota!

3 komentarze:

  1. dwusmakowego kremu nigdy nie robiłam, ale na pewno wypróbuję bo wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie :) czekam z niecierpliwością na wersję bezglutenową

    OdpowiedzUsuń
  3. Wersja bezglutenowa na pewno powstanie... Jesli tylko będę miała trochę więcej czasu coś "wykombinuje" ;)

    OdpowiedzUsuń