środa, 4 listopada 2015

Puszysty sernik z bitą śmietaną

Uwielbiam serniki - tak wiem, już o tym kiedyś pisałam ;)
Zazwyczaj i na co dzień piekę bardziej dietetycznie ...a przynajmniej się staram ;) Ale czasami lubię upiec coś tradycyjnego i kalorycznego, uważam że przesada w żadnej kwestii nie jest dobra. Jedyną modyfikacją jaką wprowadziłam w tym przepisie jest użycie ksylitolu - po prostu tego zwykłego nie używam i mąki jaglanej zamiast pszennej. Na spód możecie zrobić dowolne ciasto - takie jakie robicie zazwyczaj... kruche, półkruche, czy jakieś jeszcze inne, to akurat w tym serniku nie jest najistotniejsze - najważniejsza jest masa serowa - puszysta, miękka, delikatna, pyszna!



Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera białego
  • 1/2l śmietany 30%
  • 8 jaj
  • 1 szklanka ksylitolu/cukru
  • pół laski wanilii
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je na sztywną pianę z połową ksylitolu/cukru.
W osobnym naczyniu łączymy ser z drugą połową słodzidła, ziarnami wanilii i ubijamy delikatnie dodając po jednym żółtku.
Następnie dodajemy budynie, pianę z białek i ubitą na sztywno śmietanę.

Składniki na ciasto:
  • 2 jaja
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
  • 1/2 szklanki mąki*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*ja użyłam mąki jaglanej, ale jeśli nie macie takiej w domu, nie lubicie, czy po prostu nie chcecie można użyć pszennej

Masło ucieramy z ksylitolem/cukrem, dodajemy jaja oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniecione ciasto wałkujemy, wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy w 180 stopniach przez około 90 minut. Po mniej więcej godzinie pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową.

Ale Pyszota!

14 komentarzy:

  1. Znam ten przepis i rzeczywiście jest super!!ale niestety od pewnego czasu sernik mi opada....pytanie do eksperta dlaczego?czy winą może być jakoś używanych produktów?kolejność dodawania składników?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jakość zawsze ma znaczenie... dodając do sera ubitą śmietanę i pianę z białek mieszaj całość bardzo delikatnie, nie mikserem, a najlepiej łyżką, nie otwieraj też piekarnika w trakcie pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis na sernik. Ogolnie uwielbiam serniki. I tez mam ten problem,ze po wyjeciu z piekarnika sernik opada. A Twoj taki wspanialy;-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy jest szansa, że przygotujesz sernik z tofu (tofurnik)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej tak :) tylko zanim wrzucę na bloga muszę udoskonalić przepis

      Usuń
    2. Fantastycznie! To czekam niecierpliwie :)

      Usuń
  5. fantastycznie wygląda :) przymierzam się do upieczenia go na święta

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten sernik jest WYŚMIENITY :) Polecam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłem już kilkukrotnie podobny sernik, który zawsze mi smakował u cioci, jednak w domu zawsze opada i często przypala się od spodu... Masz może jakąś radę? Dodam tylko, że piekę w piekarniku gazowym (ciocia miała taki stary przenośny na prąd), a masa serowa dodatkowo zawiera 1/4 rozpuszczonej kostki masła lub margaryny :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Upieklam, ale spodu z tego przepisu nie mogłam zagnieść bo wyszedł luźny a nie kruchy. Masa serowa delikatna jak ptasie mleczko, pyszna :)

    OdpowiedzUsuń