sobota, 19 grudnia 2015

Piernik z jabłkami

Piernik - nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Dzięki dodaniu jabłek jest delikatny i wilgotny, a zapach unoszący się podczas pieczenia...podkreśla atmosferę nadchodzących dni.




Składniki na ciasto:
  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1,5 szklanki ksylitolu/cukru
  • 250g masła
  • 4 szklanki mąki jaglanej
  • 2  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżeczek przyprawy do piekarnika
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 6 dużych jabłek

Przygotowanie:
1. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.
2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
3. Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą, kremową masę. Dalej miksując dodawać stopniowo roztopione masło. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać mieszankę z mąką. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
4. Następnie dodajemy rodzynki i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na końcu należy wmieszać kawałki jabłek.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nią ciasto.
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie.





Ale Pyszota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz