sobota, 16 stycznia 2016

Ciasto z masą z kaszy manny

Kasza manna - w dzieciństwie znienawidzona przeze mnie, kilka lat temu powróciła do łask :)  Mniej więc rok temu podzieliłam się z Wami przepisem na tzw. przekładańca (przepis tutaj) a dziś kolejny wypiek z masą z kaszy manny. Masa standardowa...z masłem, mało dietetyczna, ale ja ją uwielbiam.





Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej
Składniki na krem grysikowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru
Dodatkowo:
  • słoik dobrej konfitury/powideł
  • orzechy/migdały/wiórki kokosowe na posypkę

Przygotowanie - ciasto:
1. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Do ubitej na sztywno piany z białek dodajemy stopniowo ksylitol/cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, non stop ubijając.
2. Odstawiamy mikser i dodajemy mąkę - całość mieszamy delikatnie łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 - 180 stopni przez 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i ostygnięciu dzielimy ciasto na dwie równe części.

Przygotowanie - krem:
1. Do rondelka wlewamy mleko ze słodzidłem i na wolnym ogniu je zagotowujemy.
2. Na gotujące się mleko wsypujemy powoli kaszę cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Masło ucieramy na puszystą masę (można dodać 10dag cukru pudru jeśli chcecie uzyskać bardziej słodki efekt). Następnie do ubitego masła dodajemy po jednej łyżce ostudzonej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.
4. Na pierwszy blat ciasta nakładamy 1/2 słoiczka powideł/konfitury i na to nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią ciasta, nakładamy porcję powideł/konfitury i przykrywamy kremem. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami/migdałami/wiórkami kokosowymi.
5. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Ale Pyszota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz