sobota, 23 stycznia 2016

Faworki (chrust) bezglutenowe

Faworki (chrust) - chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki smażone na głębokim tłuszczu. Obok oponek, u mnie w domu, są obowiązkowym elementem karnawału. Zawsze robione tradycyjnie, ze spirytusem, czasem z dodatkiem piwa. W tym roku pierwszy raz w wersji bezglutenowej.  Efekt? Opinie są sprzeczne :) Babcia twierdzi, że "ciastko bez pszennej mąki to nie ciastko, a  jedynie dziwny wytwór dzisiejszych czasów"... i żebym przestała "wydziwiać" :D
Różnica jest...faworki bezglutenowe są grubsze i nie mają wielu charakterystycznych, pojawiających się podczas pieczenia, pęcherzyków. Jeśli chodzi o smak...smakowały, dopóki nie wyszła na jaw informacja, że jednak są bez glutenu ;)


Składniki:
  • 300g mixu mąki bezglutenowej
  • 4 żółtka
  • 10g masła
  • 200ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ksylitolu/cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego


Przygotowanie:
1. Na stolnicy wysypujemy mąkę i mieszamy ją z ksylitolem/cukrem i solą. Dodajemy żółtka, śmietanę, masło i ocet. Zagniatamy ciasto, które powinno być elastyczne i miękkie.
2. Wyrobione ciasto należy rozwałkować na grubość około 2 mm.
3. Nożem tniemy ciasto na paski o grubości około 3-4cm. Następnie w poprzek tniemy w ten sposób, aby uzyskać kształt zbliżony do równoległoboku. Na środku robimy nacięcia a przeciągamy przez nie jeden koniec ciasta.
4. Faworki należy smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru.
5. Usmażone faworki można oprószyć cukrem pudrem (warto najpierw osuszyć je z nadmiaru tłuszczu kładąc np. na ręczniku papierowym)





Ale Pyszota!

2 komentarze:

  1. Czy mozna maslo zastapic olejem ryzowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc oleju ryżowego jeszcze nie używałam do żadnego wypieku więc nie wiem...

      Usuń