niedziela, 24 kwietnia 2016

Babka piaskowa

Jak byłam mała uwielbiałam babkę piaskową...zawsze gościła u mnie na Wielkanocnym stole. Jednak nie była domowa, pieczona przez mamę lub babcię tylko kupowana w sklepie lub cukierni. Dlaczego? Nie wiem... Chyba taka "tradycja" albo po prostu wygoda. Nic jednak nie trwa wiecznie i o to przedstawiam Wam mój przepis na domową babkę piaskową. Jest pyszna, delikatna, wilgotna w środku i na wierzchu ma chrupiącą skórkę. Jest to pierwsza moje podejście do tego ciasta, dlatego przepis jest  podstawowy. Już jednak mam w głowie kilka pomysłów na jej modyfikacje smakowe, które mam nadzieję wkrótce zrealizuję i podzielę się z Wami efektami... Tymczasem zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu:

Składniki:
  • 250g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru 
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Masło ucieramy mikserem z cukrem, a po połączeniu się tych składników dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
2. W osobnej misce łączymy składniki suche, czyli obie mąki, budynie i proszek do pieczenia.
3. Wymieszane suche składniki wsypujemy powoli do miski z żółtkami, masłem i cukrem cały czas miksując.
4. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.
5. Do zmiksowanej wcześniej masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką.
6. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.
7. Po upieczeniu posypujemy całość cukrem pudrem lub np polewamy lukrem.



Ale Pyszota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz