piątek, 29 kwietnia 2016

Chlebek bananowy

Piątkowe popołudnie...Wróciłam z pracy i naszła mnie wielka ochota na coś słodkiego i mało wymagającego w przygotowaniu. Zrobiłam szybkie rozeznanie i stwierdziłam, że albo z dojrzałych bananów zrobię koktajl..albo ciasto. Przygotowanie zajmuje 5 minut, zapach nieziemski i po niecałej godzinie (z lekkim ostygnięciem włącznie) rozkoszuje się pysznym domowym ciastem. Prosto, łatwo, smacznie i bezglutenowo- tak jak lubię najbardziej ;)

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki ksylitolu/cukru


Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko i roztopione masło - całość ubijamy mikserem. Następnie wsypujemy mąkę, ksylitol/cukier i sodę oczyszczoną - ubijamy.
Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ("keksówkę") i pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka).


*na wierzch można dodatkowo położyć jednego banana rozkrojonego na pół

Ale Pyszota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz