poniedziałek, 20 czerwca 2016

Naleśniki jaglane

Ostatnimi czasy jestem mniej aktywna na blogu co spowodowane jest pracą, uczelnią i innymi aktywnościami. Jednak jeśli tylko mam chwilkę czas staram się coś upiec lub tak jak dziś przygotować szybką i zdrową przekąskę.
Dziś powstały proste naleśniki jaglane. Smakiem i wyglądem plasują się między naleśnikiem biszkoptowym a placuszkiem. Na pewno nie raz jeszcze do nich wrócę urozmaicając różnymi dodatkami :)


Składniki:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody gazowanej mineralnej
  • szczypta soli


Przygotowanie:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. W osobnej misce mieszamy żółtka z mąką, mlekiem i wodą.
3. Do ciasta dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
4. Smażymy na oleju kokosowym/maśle/oleju.
5. Podajemy z owocami/serkiem/dżemem, etc.

Ale Pyszota!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz