piątek, 19 sierpnia 2016

Ciasto ze śliwkami (lub innymi owocami) oprószone kruszonką

Przepis, który Wam dziś przedstawię jest swoistą bazą, którą często modyfikuję w zależności od dostępności sezonowych owoców. Ciasto na spód idealnie sprawdzi się pod jabłkami, truskawkami z rabarbarem, malinami, tak jak dziś - śliwkami czy też morelami, a zimą, gdy dostęp do naszych polskich owoców jest słabszy, możemy śmiało wykorzystać np. "zapuszkowane" brzoskwinie. Całość zwieńczona kruszonką sprawi, że ciasto będzie idealne i zaspokoi słodki głód niejednej osoby ;)




Składniki na ciasto:

  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki ksylitolu/cukru
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej/pszennej      
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej/pszennej

Dodatkowo:

  • śliwki lub inne owoce


Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy rękami. Zagniecione ciasto powinno mieć jednolitą i zwartą choć jednocześnie miękką i puszystą konsystencję oraz odchodzić od dłoni.
2. Wyrobione ciasto należy rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy wydrążone z pestek śliwki.
4. Wierzch posypujemy kruszonką (masło, cukier i mąkę zagniatamy/kruszymy palcami do połączenia składników)
5. Pieczemy około 35-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Ponieważ staram się w swojej diecie ograniczać gluten używam innym mąk niż pszenna, zamiast cukru wolę ksylitol, coraz częściej sięgam po olej kokosowy. Pamiętajcie, że ja przedstawiam Wam tylko jedną z wielu opcji. Możecie śmiało dalej korzystać z tradycyjnych produktów (sama nadal czasami tak robię). Wypieki z mąk bezglutenowych zawsze będą się trochę różnić od tych na mące pszennej - tak jest i nic tego nie zmieni.





Ale Pyszota!

3 komentarze:

  1. Świetny uniwersalny przepis na ciasto z owocami :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysl rewelacyjny! Przepis zapisuje. Mam prosbe:-). Mozesz podac wymiary blaszkj:-P?

    OdpowiedzUsuń